50% dintre români locuiesc în case improprii. În Franța și Spania procentul este mai mare

0
71
Foto: Pixabay
  • 50% dintre români trăiesc în case improprii;
  • 39% dintre români spun că locuiesc ȋn case cu probleme semnificative și, dintre aceştia, 75% consideră că nu au deloc sau au prea puțin sau control asupra situaţiei.
  • 47% dintre respondenţii care au petrecut mai mult timp ȋn casă, ȋn timpul pandemiei, spun ca au asociat emoții negative cu statul în casă, simțindu-se prizonieri în propria locuință.

Brico Dépôt România anunță rezultatele studiului “Dacă pereţii ar vorbi”, despre calitatea condiţiilor de locuit, realizat de Grupul Kingfisher, ȋn cinci ţări europene,cu suport local din partea Fundaţiei BricoDépôt.

50% dintre români locuiesc în case improprii (prea mici, insuficient încălzite, cu mucegai, acces precar la grup sanitar sau utilități de bază), potrivit cercetării.Pentru comparație, în Marea Britanie, doar 24% dintre locuitori se confruntă cu astfel de probleme, ȋnPolonia procentul este similar cu cel din ţara noastră, 50%, ȋn timp ce ȋn Franța urcă la 53%, iar ȋn Spania la 58%.

În plus, 39% dintre români spun că locuiesc ȋn case cu probleme semnificative, iar 75% dintre aceştia consideră că nu au deloc sau au prea puțin sau control asupra situaţiei.

Principalele probleme identificate de respondenți în locuințele proprii sunt legate de: zgomot ridicat (46%); umiditate și mucegai (45%); frig excesiv (44%); lipsa canalizarii și a condițiilor salubre (42%).

În cadrul Brico Dépôt România și al grupului Kingfisher din care facem parte, înțelegem că locuințele improprii pot afecta semnificativ sănătatea și bunăstarea oamenilor, cu precădere în comunități dezavantajate. Cifrele vorbesc de la sine și ne arată că există o nevoie reală de implicare pentru rezolvarea acestor probleme. De aceea, prin intermediul Fundației BricoDépôt, ȋncercăm să venim cu soluții concrete în acest sens, pentru a oferi o mână de ajutor, ȋn cât mai multe comunităţi vulnerabile. În plus, prin cele 35 de magazine Brico Dépôt din ȋntreaga ţară, ne străduim să le oferim clienţilor noştri produse adaptate nevoilor locale şi soluţii revoluţionare pentru amenajarea locuinţelor.”, spune Adela Smeu, Director General al Brico Dépôt România.

Conform studiului “Dacă pereţii ar vorbi”, locuințele improprii au un impact ridicat asupra calității generale a vieții (34%), a vieții sociale (32%), sănătății (21%) şi, nu ȋn ultimul rând, asupra creşterii şi dezvoltării copiilor (14%). Zgomotul excesiv îi face pe români să nu se simtă în siguranță în propria casă (42% dintre respondenți au menționat că nu se pot odihni corespunzător noaptea, iar 29% dintre copiii care locuiesc în astfel de case au dificultăți de concentrare), ȋn timp ce umezeala determină diverse probleme de sănătate, atât la nivel fizic, cât și psihic (30% dintre respondenți au experimentat sentimente de rușine din acest motiv, 18% au întâmpinat probleme legate de iritarea ochilor, pielii, nasului sau a gâtului, ȋn timp ce 13% au fost diagnosticați cu o afecțiune nouă).

LASATI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here