Agricultura ecologica prinde tot mai mult teren

0
68

Romanii sunt tot mai interesati de agricultura bio. Nevoia de a avea produse certificate ecologic si necesitatea de a pastra mediul inconjurator curat au dus la dezvoltarea acestui domeniu.

Romania face pasi inainte in ceea ce priveste agricultura ecologica. Suprafata acoperita de culturi eco creste. In acest moment, datele arata ca exista 302.000 de hectare pe care lucreaza producatori ecologici.

Conceptul de agricultura ecologica a aparut in Romania in anul 2000. Pe atunci, suprafata cultivata ecologic era de doar 17.800 de hectare. Astfel, in 19 ani, totalul s-a multiplicat de 17 ori. “Prin sistemele de agricultura ecologica rezolvam problemele legate de fertilitatea solului, prin faptul ca in tehnologiile agro-ecologice aplicarea ingrasamintelor organice este element de baza. De asemenea, cultivarea plantelor leguminoase fixatoare de azot este elementul obligatoriu”, a declarat Ion Toncea, seful Centrului de Cercetare, Inovare si Transfer tehnologic de la Institutul Fundulea.

Fermierii care doresc sa primeasca o certificare pentru agricultura ecologica au de parcurs mai multe etape, iar conversia este de doi ani. Toate principiile si normele productiei ecologice se gasesc in legislatia nationala, dar si in cea comunitara. Fermele ecologice vor fi inspectate de catre organisme specializate, ca parte a procesului de certificare. Daca toate controalele vor decurge conform, fermierul va primi certificatul de produs ecologic si va putea eticheta produsele cu mentiunea “ecologic”.

sursa foto: Pixbay.com