Salvati Copiii: Rata mortalitatii infantile e de 3,3 la mie in Bucuresti, Tulcea are o rata de 14,7 la mie, dublul mediei nationale- HARTA

0
50

Rata mortalitatii infantile a coborat in Bucuresti la 3,3 la mie, Tulcea are o rata de 14,7 la mie, peste dublul mediei nationale, conform Organizatiei ”Salvati Copiii”.

Salvati Copiii Romania remarca faptul ca, desi rata mortalitatii infantile a scazut in ceea ce priveste media pe tara, la 6 la mia de copii nascuţi vii, potrivit datelor finale ale Institutului National de Statistica, procesate pentru anul 2018, exista diferente enorme intre judete, precum si intre urban si rural.

Organizatia da exemplu judetul Botosani, unde rata mortalitatii infantile in rural este de trei ori mai mare decat la oras, unde mamele au acces la servicii medicale constante.

Potrivit centralizarii INS, sunt judete in care mortalitatea infantila este si de cinci ori mai mare fata de altele, unde sansa la viata a copiilor nascuti prematur sau cu patologii severe este mult mai buna.

Judetele cu cea mai dramatica rata:

  • Tulcea – 14,7 la mia de copii nascuti vii
  • Botosani – 12 la mia de copii nascuti vii
  • Salaj – 11,1 la mia de copii nascuti vii

Judetele unde sansa la viara este optimista:

  • Dambovita – 3 la mia de copii nascuti vii
  • Ilfov – 4 la mia de copii nascuti vii
  • Bucuresti – 3,3 la mia de copii nascuti vii

„Clivajul urias intre cateva judete ale tarii ne arata ca sansa la viata a nou-nascutilor depinde de accesul la servicii medicale si de dotare a maternitatilor cu aparatura medicala vitala. Este nu doar o nedreptate profunda, ci si o incalcare a dreptului la viata. Devine imperios necesar sa acceleram dotarea maternitatilor si sa dezvoltam programul de combatere a mortalitatii infantile, pe toate componentele lui vitale. Mizam pe solidaritatea sociala si continuam sa punem presiune pe autoritati, sa faca din maternitati o prioritate zero”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

O discrepanta se observa si in ceea ce priveste sansa la viata a copiilor care se nasc in mediul rural. In toate judetele, cu excepţia Ilfovului, rata mortalitatii infantile este sensibil mai mare in mediul rural fata de mediul urban, dar in Botosani situatia este dramatica: 16,6 fata de 5,6 la mia de copii nascuti vii.

Organizatia Salvati Copiii Romania a anuntat demararea unui amplu proiect de dotare a sectiilor pentru nou-nascuţi, cu o investiţie totala de aproximativ un milion de Euro, in 2020. Parte a programului de combatere a mortalitatii infantile, Salvaţi Copiii Romania va achizitiona, pe parcursul anului 2020, aparatura medicala de ultima generatie pentru 35 de maternitati si sectii de terapie intensiva neonatala si pediatrie. In perioada 2012-2019, organizatia a reusit sa doteze 96 de maternitati din toate judetele tarii, cu 630 de echipamente medicale, in valoare totala de cinci milioane de Euro.

Până pe 25 mai, fiecare contribuabil poate descărca Formularul 230 sau Declarația Unică, precompletate cu datele de identificare ale organizației, de la adresa www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza. Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate și depuse personal la administrațiile financiare sau trimise prin poștă, cu confirmare de primire. Suma nu trebuie menționată în formular, ea urmând să fie completată de administrația financiară.