MAI schimba cartile de identitate: se vor emite de la 12 ani, vor fi cu cip si vor tine loc de card de sanatate. Cum poti calatori in afara tarii

0
104

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a vorbit, vineri, intr-o conferinta de presa despre noile carti electronice de identitate, dupa ce a fost pus in dezbatere publica un proiect de ordonanta.

In cadrul conferintei s-au comunicat urmatoarele noutati:

– varsta de la care trebuie sa ai carte de identitate scade la 12 ani, dar parintii pot cere emiterea cartilor electronice chiar de la nasterea copilului
– tine loc si de card de sanatate
– va costa intre 15 si 40 de euro
– nu va fi obligatoriu sa iti faci carte electronica de identitate cand iti expira actualul buletin, insa nu se poate iesi din tara cu cartea clasica de identitate, daca a fost emisa dupa 3 august 2021 (fiind necesar pasaportul, care oricum va fi cu cip)


Autoritatile romane sunt obligate de catre Uniunea Europeana sa schimbe cartile de identitate pana in 3 august 2021, informeaza Ziare.com.

„Cartile electronice de identitate vor simplifica relatia cetatenilor romani cu autoritatile nationale si cu cele din alte state. Cetatenii vor putea interactiona de unde vor cu autoritatile administratiei publice putand cere prestarea de servicii, vor fi eliminate celebrele cozi de la ghiseele din zona Ministerului Interne si din alte zone ale administratiei publice. Cartea electronica de identitate va asigura functionalitatea de card de sanatate. Se va crea si posibilitatea de a crea o carte de identitate simpla pentru cetatenii care nu vor carte de identitate cu cip. Cartea simpla de identitate nu va contine cip sau date electronice, dar va prezenta un grad ridicat de securitate”, a declarant Ministrul de Interne, Marcel Vela.

Conform autoritatilor, in prezent, 17 state membre UE emit astfel de documente si practica acest cost.