Care sunt simptomele si cum ne putem proteja de gripa

0
110

Rata pozitivitatii pentru virus gripal la cazurile testate a trecut de 25%. Institutul National de Sanatate Publica a anuntat, saptamana trecuta, ca s-a inregistrat oficial debutul sezonului gripal.

Autoritatile au inceput sa ia deja masuri insa, dincolo de acestea, fiecare dintre noi ne putem proteja si putem contribui la stoparea raspandirii virusului gripal, daca urmam sfaturile medicilor.

Cum deosebim gripa de o simpla raceala?

Dr. Gindrovel Dumitra, vicepresedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei, care conduce si grupul de vaccinologie al SNMF a prezentat Ziare.com un ghid cu ajutorul caruia putem sa recunoastem singuri daca simptomele sunt ale unei raceli obisnuite sau ne confrunta cu virusul gripal.

In cazul unor infectii respiratorii banale, sezoniere, discutam despre un debut mai lent, exista anumite simptome respiratorii precum rinoree (curge nasul), poate sa apara durere in gat, uneori poate sa apara tusea si cam atat. Rareori apare febra in cazul acestor afectiuni respiratorii, dar poate sa apara. Niciodata nu vom intalni starea generala profund alterata.

In cazul gripei, debutul este brusc, apare in plina stare de sanatate, apare febra, peste 39 de grade de obicei, dupa care apar simptomele respiratorii care inseamna tuse, durere in gat si uneori dipsnee (dificultate la respiratie). Pot sa apara afectarea profunda a starii generale, si asta reprezinta diferenta fata de infectiile respiratorii banale.

Alterarea starii generale se manifesta cu mialgii (dureri musculare), cu artralgii (dureri articulare), pacientul spune ca are senzatia ca a fost zdrobit de ceva, pot sa apara cefaleea (durere de cap) si uneori poate sa apara si starea de greata„, a explicat medicul de familie.

Odata ce ne-am analizat simptomele, important este sa contactam si medicul de familie, pentru tratament, lucru obligatoriu in cazul gripei.

Ce trebuie sa faci daca ai gripa?

„In momentul in care stii ca e posibil sa fie gripa, urmezi niste masuri care sa impiedice transmiterea bolii catre alte persoane care pot fi grupe vulnerabile. Discutam de obicei de familii cu copii, iar scoala este locul in care se imprastie cel mai usor virusul gripal. Apoi, ajunge in familie, unde exista un bunic, o bunica, ce pot avea patalogii asociate si se poate ajunge la tragedie in familia respectiva.

Deci in primul rand exista aceasta responsabilitate colectiva. Pe langa acest aspect, orice persoana care prezinta simptomele de mai sus trebuie sa urmeze anumite sfaturi ca sa previna raspandirea bolii:

– sa evite mersul in mijloacele de transport in comun, sa evite aglomeratiile;
in momentul in care tuseste sau stranuta, sa o faca in maneca paltonului/gecii. Deci sa-si puna antrebratul, nu doar mana, la gura cand tuseste sau stranuta si sa acopere in felul acesta posibilitatea sa imprastie picaturile fluide care contin virusul gripal si ajung la alte persoane.
– trebuie sa consume cat se poate de multe lichide, cand fac febra se poate ajunge chiar si la 4 l pe zi pe care sa le ia din orice sursa: de la apa, la ceaiuri, compoturi, sucuri, supe…
– Nu este de ignorat consumul de Vitamina C. Fructele proaspete sunt cele mai potrivite pentru a ajuta organismul sa depaseasca acest moment.
– Si, bineinteles, tratamentul pe care il recomanda medicul„.

Cum ne protejam de gripa?

„O persoana care este sanatoasa si doreste sa ramana sanatoasa trebuie sa urmeze in mare cam aceleasi sfaturi. Totodata, poate purta masca si e bine sa se fereasca de o persoana care tuseste. Purtatul mastii este valabil in primul rand pentru o persoana bolnava.

Si mai este un element foarte important pentru o persoana sanatoasa, mersul in aer liber. Si, desigur, vaccinarea”, a conchis medicul de familie in interviul acordat colegilor de la Ziare.com.