Care este mizeaza in agricultura ecologica

0
66

Agricultura ecologica este unul dintre domeniile in care fermierii de la noi au de invatat de la cei straini. Tehnologiile applicate ii pot ajuta pe cei care lucreaza pamantul romanesc sa faca profit, daca isi aleg culturile potrivite.

Astfel, graul si floarea-soarelui reprezinta culturile care aduc cele mai mari satisfactii si asta deoarece graul este folosit pentru panificatie, iar din floarea-soarelui se extrage uleiul atat de folosit pe scara larga. Astfel, vorbim despre doua culturi care asigura atat vanzarea pe piata interna cat si exporturi importante.

Sunt si alte culturi unde aplicarea tehnologiilor ecologice ofera un randament demn de luat in seama si asupra carora fermierii romani ar putea sa se îndrepte. Una este soia, pentru care cererea pe piața externa este uriasa. In plus, soia nu este atat de pretentioasa.

Pe langa soia, inul este o planta foarte apreciata in ultimii ani, care ar putea aduce profit din Romania.

Ion Toncea, șeful Centrului de Cercetare, Inovare și Transfer tehnologic de la Institutul Fundulea, este de parere ca “in agricultura ecologica, cele mai cautate produse sunt, in ordine: graul, plantele tehnice, in special floarea-soarelui, inul, plantele leguminoase. In plus, fara plante leguminoase nu poti face o rotatie corecta. Nu ai sursa, nu ai planta care sa-ti asigure sursa de azot atmosferic, care e cea mai ieftina”

Sursa foto: ecoferma.ro

LASATI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here