2019, anul cu cele mai putine nasteri in Romania. Cat de grave pot fi urmarile?

0
43

2019 a fost anul cu cel mai redus numar de nasteri de la decretul anti-avort al lui Ceausescu din 1966. In acest an, in Romania, s-au inregistrat doar doar 178.000 de nou-nascuti, conform statisticilor oficiale.

Este al doilea an consecutiv cu o scadere record a natalitatii, iar specialistii sunt de parere ca fara o politica care sa stimuleze familiile in acest sens nu vom reusi sa reabilitam statisticile demografice.

Anul trecut, numarul nasterilor nu a mai depasit numarul deceselor in nicio luna. Declinul ar putea duce in curand la probleme sociale.

Cel mai mare numar lunar de nasteri a fost inregistrat in vara, ceea ce inseamna ca acesti copii au fost conceputi in perioada postului Craciunului din 2018.

In decembrie-ianuarie este cel mai mic numar de nasteri din cauza Postului Pastelui, care este mai strict. Structura aceasta este specifica popoarelor crestine.

De cealalta parte, numsrul deceselor explodeaza in ianuarie, cand bolile se agraveaza din pricina vremii.

Anul trecut a fost insa anul cu cel mai mic numar de nasteri din ultimii 53 de ani, potrivit datelor INS si a celor de la Evidenta Populatiei. Am avut sub 180.000 de nou-nascuti. Mai putini copii si fată de perioada de criza economica din 2011, cand s-au taiat salariile, au crescut taxele si indemnizatia de crestere a copilului s-a plafonat.

Una dintre cauze este migratia, a declarat purtatorul de cuvant al Institutului National de Statistica pentru stirileprotv.ro.

Vladimir Alexandrescu, purtator de cuvant al INS: „Cei care pleaca sunt in genere la varsta fertila, la varsta la care ar putea sa aibe copii. Pe primplan in societate a trecut pentru femeie, nu asigurarea cresterii familiei, nu copilul, ci cariera. Inseamna niste ani de studiu, niste ani de munca, asa incat primul copil nu mai vine pe lume inainte de 20 de ani, cum era pana in 89, ci vine spre 30, 37-38 de ani”

Tendinta de imbatranire a populatiei este raspandita pe tot continentul, iar Vestul se confrunta cu aceasta realitate de 30-40 de ani. Franta a fost singura care a reusit in ultimii 20 de ani, prin bani si deduceri fiscale sustinute pentru familii, sa stimuleze nasterile si are acum o natalitate de peste 17 la mie. La noi se nasc noua copii la 1000 de locuitori, singura politica demografica fiind concediul de 2 ani, platit.

Vladimir Alexandrescu, purtator de cuvant al INS: „Experienta tarilor din Vest ne arata ca incurajarea pe baze materiale a nasterilor nu da singura rezultate, respectiv asigurarea în toate institutiile a posibilitatii ca o mama sa isi reia activitatea profesionala la scurt timp dupa nastere, asta inseamna asigurare de cresa, de gradinita”.

Eurostat estimeaza ca pana in anul 2060 populatia Romaniei va pierde 5,8 milioane de locuitori. Din cei ramasi, 7,5 milioane vor fi pensionari si doar 3 milioane angajati.